Anläggningsprogrammet: En föreningsberättelse

Anläggningsprogrammet 2023-2024

Uppsvenska styrelsen vill satsa på anläggningsprogrammet som Svenska gymnastikförbundet har samarbete med X2 Architects, för vägen till en egen anläggning. Nu har Viksjöforsbaletten GF tagit del av projektet och delar med sig sin resa.

Under 2023 och framåt, under 2024 har Svenska gymnastikförbundet tillsammans med företaget X2 Architects, som är ett företag som skapar aktiva platser som lockar till aktivitet för alla. Projekt som heter Anläggningsprogrammet hjälper förening, föreningar att få till stöd om en egen anläggning. X2 Architects arbetar med stöd och hjälp med följande aktiviteter.

  • Hall
  • Utomhusanläggningar, som:
  • Parkour parker
  • Aktivitets-, motorik parker

 

En bild

Föreningsberättelse

Under 2023 har en förening ute i regionen, Viksjöforsbaletten GF, tagit chansen att få stöd med sin anläggning från anläggningsprogrammet. här kommer deras historia och resa:

Anläggningsstöd, Viksjöforsbaletten GF:s vision

Två nyfikna representanter kom från Hälsingland till årsmötet i Uppsala under våren 2023. Ett programinslag, utöver sedvanliga årsmötesförhandlingar, var presentation/goda exempel på anläggningar som utvecklats med stöd av Allmänna arvsfonden m.fl. bidragsgivare. Vi fick veta att en föreningsanläggning som ägs av kommunen kan komma ifråga för anläggningsstöd. Väl hemma dammade vi av en gammal ritning som Ovanåkers kommun utfärdat åt oss på begäran redan år 1996. För mer än 30 år sedan och i tre decennier har det varit omöjligt för vår förening att boka en hel sporthall heldag för evenemang. Såväl Alfta sporthall som Edsbyns sporthall var vikta för eventuella viktiga sportturneringar. Tjejer (mest) som dansar kunde inte kvalificera sig i den ligan.

Så här uppstod behovet:

År 1994 satte Viksjöforsbaletten GF upp vår dansföreställning med musik till Chess. Vi hade erhållit särskilt tillstånd av Björn Ullvaeus och Benny Andersson att få fri tillgång till musiken (utöver sedvanlig STIM-ersättning) med enda förbehållet att vår show inte fick heta Chess. Det fick bli showen ’Antingen – eller’ och den blev så populär så att flera visningar fick arrangeras i den lilla gymnastiksalen som finns i Viksjöfors. Flera shower gör barn utmattade och orken kan tryta. Därför fick vi idén att om vi slår ut ena långväggen och bygger läktare där så har vi lösning på hela lokalproblemet. Kommunen såg en potential i detta och stöttade oss inför ansökan som inte gick i mål.

Om inte plan A fungerar så kommer plan B. Tre pappor byggde en utomhusscen, 10 x 10 meter och där får alla artister plats och hela gårdsplanen räcker till publiken. Men evenemang utomhus är ett osäkert kort. Decembershow i snö har sin charm och mystik men det är svårarbetat. Vi har hållit ut genom åren och trixat och fixat och det har lett till att ’hela världen’ kommer till oss numera. Dansare från bl.a. San Diego och Mexiko City i väst till Ping Tung (Taiwan) och Nara (Japan) i öst har vallfärdat till oss år efter år. Kolla https://www.ljusnan.se/2009-06-01/varlden-dansade-i-viksjofors för 15 år sedan.

År 2024 firar vår festival Dansforum 30 år och år 2029 firar hela föreningen 40 år. Tänk om vi en dag får fira en invigning värd namnet i anpassad lokal i byn Viksjöfors – om ett år eller 6 år eller 11 år….Då kommer många föreningar, organisationer, grupper och evenemangsentusiaster att stå i kö för bokning hos oss!

Tack till Gymnastikförbundet med experter som ser seriöst på utvecklingspotentialen i avlägsen glesbygd! Denna vända kanske vårt enträgna arbete för barn och ungas utveckling med rörelse och kreativitet måhända bjuder på drömmarnas mål.

Helena Ehrstrand, ordförande Viksjöforsbaletten GF

Katarzyna Pawlak, vice ordförande Viksjöforsbaletten GF

Är detta något som din förening är intresserad av att testa, vara en pilotförening i? Vi på Uppsvenska söker föreningar som är intresserad av detta projekt under 2024.

Publicerad: 2023-11-07

UPPTÄCK MER