Kansliet möter: Marcus Stenberg, Lulegymnasterna

En bild

Häng med oss på en liten sommarturné runt om i regionen där vi under ett antal veckor får träffa olika personer inom gymnastiken i norr. Vi möter gymnaster, anställda och på olika sätt - idéellt engagerade. Hoppas ni hänger med!

Sommarturnén gör ytterligare ett stopp i Luleå – men vad ska man göra när det finns så många spännande personer att prata med i Lulegymnasterna? Näst på tur: Marcus Stenberg, 19 år, som tog guld på Junior-SM i manlig artistisk gymnastik (MAG) både 2018 och 2019. Han avslutade 2020 med att bli uttagen till seniorlandslaget i MAG och i september är planen att han – efter 1,5 år fyllt av skadefrånvaro och pandemi – ska få göra debut på senior-SM. Dessutom på hemmaplan, i Luleå!

Hej Marcus!

Vi har ju träffats ett par gånger men det här är första gången som jag riktigt får prata med dig. Min plan var att göra en intervju med dig redan i våras, men då fick jag höra att du var skadad, eller jag tror att du precis hade opererat knät, och sen så var i princip alla tävlingar inställda pga Covid-19. Det kändes helt enkelt inte jättepeppigt. Hur är läget nu?

Haha, ja allt är ju relativt. Men ja – det mesta är mycket bättre nu. Man får börja tävla igen och knät känns bättre också. Jag vågar inte ropa hej riktigt ännu men!

Hur har pandemin påverkat dig? Visst har du kunnat träna på ungefär som vanligt?

Ja, tack vare att jag blev uttagen i seniorlandslaget så fick jag möjlighet att fortsätta träna, medan mina lagkamrater tyvärr inte kunde göra det (enligt restriktionerna för idrotten). Det var tufft men samtidigt blev det en tid som gav mig en del insikter som jag kanske inte skulle fått annars.

Vadå för typ av insikter?

Ja, men när man gick i skolan så skedde allt bara på rutin. Alla rutiner försvann i och med Corona. Exempelvis har jag förstått hur mycket jag älskar sporten. Jag har lärt känna mig själv på ett annat sätt, hur viktigt det är att ta en sak i taket och att ständigt förbättras.

Dina lagkompisar då, som inte hade möjlighet att vara i hallen på samma sätt. Hur gjorde de för att hålla igång?

Vi försökte hjälpas åt att hålla igång, mest via sociala medier och så eftersom vi inte kunde ses heller på samma sätt, men det var svårt. Sedan de fick möjlighet att börja träna igen i hallen har vi hjälpts åt mycket för att alla skulle komma gång igen. Jag tycker att det har gått bra och relativt snabbt för de allra flesta att komma tillbaka igen. Det har varit viktigt för alla att inte ställa för höga krav på sig själv i uppstarten.

Grattis till studenten också – herregud du är ju så ung! Vad gör du i sommar?

I sommar jobbar jag på Ica Maxi här på Storheden.

Vad är planen sen då? Söka jobb, plugg eller gå all in på gymnastiken?

Planen är att satsa helhjärtat på gymnastiken och sedan satsa helhjärtat på studier efter gymnastikkarriären.

Vet du redan nu vad du skulle vilja studera till?

Ja, min plan är att läsa på Handelshögskolan i Stockholm.

Hur länge har du tränat gymnastik?

Jag började med barngymnastik när jag var 4 år och började jag artistisk gymnastik redan när jag var 6.

Har du hållit på med andra idrotter också?

Ja, jag har nog testat rätt många faktiskt. Fotboll, simning, innebandy, basket, utförsåkning. Fotbollen höll jag på med längst – mest för det sociala.

När valde du att satsa helhjärtat på gymnastiken då?

Jag skulle vilja säga att jag satsat helhjärtat på gymnastiken ända sedan jag var 6 år och började med artistisk gymnastik. De andra idrotterna har alltid varit mer sekundära.

Vad är det som är så roligt med gymnastik då?

Definitivt pogressionen som är så tydlig inom gymnastiken. Sedan gillar jag att man utvecklas så mycket mentalt. Inom gymnastiken misslyckas man 80% av tiden och det gör att man tidigt får lära sig att hantera motgångar och att inte ge upp.

Ni har en ny hall i Luleå sedan 2020. Vad betyder den hallen för dig och er i Lulegymnasterna?

Oerhört mycket! Jag tackar kommunen från djupet av mitt hjärta för den där hallen. Det känns som att vi hade nått våra gränser i den gamla hallen. Med den här nya hallen känns det som att vi kan nå hur långt som helst.

Du ska få tävla SM på hemmaplan i höst. Hur går dina tankar inför det?

Det känns jättekul att Luleå ska få arrangera ett SM! Det ska bli kul att få visa upp Luleå för dem som kommer hit, samtidigt som det ska bli kul att visa upp gymnastiken för Luleåborna.

För min egen del så vill jag bara göra en så bra prestation som möjligt. Det blir ju första tävlingen för mig på cirka 1,5 år så det kommer säkert vara lite nervöst. Jag ska försöka förbereda mig så bra som möjligt och bara köra. Jag försöker alltid att enbart fokusera på det jag själv kan påverka, alltså min egen prestation.

Du får tuffast möjliga motstånd genom David Rumbutis som debuterade på OS i Tokyo i lördags. Vad säger du om hans insats där?

Bara att han tog sig dit var en otrolig bedrift! Sen tror jag att han själv hade velat prestera bättre. Men bara det att han fick komma dit, tävla och representera Sverige på ett OS är så häftigt.

Har du själv ett mål att komma till OS?

Ja, det är nog det högsta målet. Det finns alltid med i bakhuvudet men inget jag fokuserar på nu.

Vad är dina främsta styrkor?

Jag skulle nog säga att jag är bra på att inte ge upp. Jag är målmedveten och vet att även om det går dåligt en dag så finns det alltid en morgondag. Jag tror också att jag är bra på att visualisera och på att se och lära av andra.

Det låter nästan som att det är lika mycket mental träning som fysiskt. Har ni idrottspsykologer eller så som ni jobbar med?

Ja, jag hade en period tidigare när jag hade svårt med nerverna och föll lätt på tävling och så. Då fick jag hjälp av Thomas Nilsson som är idrottspsykolog för att lära mig fokusera. Han har hjälpt mig mycket!

Hur ser en vanlig vecka ut när det kommer till träningsmängd/träningsupplägg?

Det är lite mindre nu på sommaren men uppskattningsvis så är vi i hallen ca 24 timmar i veckan. När jag gick i skolan kunde jag träna på morgonen, gå till skolan, träna igen, sen middag och plugg eller något annat på kvällen.

Vad gör du helst när du inte är i gympahallen?

Jag gillar att läsa. Men framför allt så gillar jag att testa nya saker och lära mig nya saker. Så det gör jag ofta.

Kul! Vad var det senaste som du testade på/lärde dig då?

Att lösa en rubiks kub.

Ni är många duktiga killar i Luleå nu! Vad tror du är nyckeln till framgången?

Det är en bra fråga! Vi hade inte de bästa förutsättningarna för att träna tidigare. Jag tror att de som fortsatt är de som också älskar sporten. Sen har vi en väldigt bra lagsammanhållning.

Ja, den där fina lagsammanhållningen har jag hört ryktas om hela vägen ner till Umeå. Skulle du säga att det är en lagsport eller individuell sport du håller på med?

Jag skulle väl säga att det är en lagsport ända fram till det att du ska tävla. Fast – även på tävling så kan vi såklart hjälpa varandra med tips och så.

Varför skulle du vilja uppmuntra fler unga killar att börja med artistisk gymnastik?

Dels för att det är oerhört roligt! Man får bra kroppskontroll och en bra grundstyrka. Man får lära sig jättemycket, inte minst hur man hanterar motgångar som sagt, det kan man ha användning för vid många andra tillfällen och situationer i livet.

Tack Marcus! Lycka till med uppladdningen inför SM, vi ses i Luleå i höst!

Foto: Gymnastikförbundet

Publicerad: 2021-07-30

UPPTÄCK MER