Rytmisk gymnastik

I rytmisk gymnastik utförs program till musik där gymnasten använder sig av olika handredskap. De fem handredskapen är rep, tunnband, boll, käglor och band. Under alla program ska handredskapet vara i ständig rörelse samt i harmoni med det gymnastiska och musikaliska utförandet. Handredskapet ska hanteras så att det befinner sig i gymnastens händer, på kroppen, på golvet eller i luften. Kasten är avancerade och når så högt som tio meter upp i luften. Varje rörelse ska motsvara musikens karaktär och följa dess rytm. De estetiska rörelserna, inlevelsen i musiken och sättet att presentera kombinationen gör rytmisk gymnastik till en gren som genom sina oändliga variationsmöjligheter fascinerar såväl utövare som publik. Vid OS i Los Angeles 1984 utsågs rytmisk gymnastik till världens vackraste idrott.

Inom rytmisk gymnastik finns både individuella tävlingar och tävlingar i trupp om fem gymnaster. I Sverige utförs sporten hittills enbart av kvinnor, men i några länder i världen finns manliga RG-gymnaster, men de tävlar inte tillsammans med damklasserna. I Norden tävlas det även inom en relativt ny gren som kallas duo/trio (DT) där två till tre gymnaster framför ett program med valfritt redskap. I de individuella tävlingarna använder gymnasterna fyra av fem handredskap. I seniorklassen ingår aldrig redskapet rep, i juniorklassen väljs ett av de fem handredskap bort varannat år. Vilket redskap som väljs bort roterar med två års intervall enligt ett schema som görs upp av de internationella förbunden. I trupp används tre av de fem handredskapen, ett i det första programmet och två under det andra programmet.

På vägen upp till elitnivå finns många olika tävlingar, i olika åldersklasser och på olika nivåer, både för individuella gymnaster, DT och trupper. För att gymnasterna ska kunna nå den högsta nivån krävs intensiv träning då konkurrensen är stenhård. Inom Svensk Gymnastik är rytmisk gymnastik en mindre men växande gren.

- SM-vinnare i Gymnastik 1945-2022 Pdf, 672 kB.